Adventes uzdevumu kalendārs ģimenei.

 



Adventes uzdevumu kalendārs ģimenei.

Šogad esmu izveidojusi jaunu adventes uzdevumu kalendāru ģimenei. Kalendārā esmu iekļāvusi 35 uzdevmus, lai varat izveidot savu ideālo kalendāru ģimenei.

Gatavojot savu advenetes kalnedāru ģimenei jūs šos uzdevumus varat miksēt ar saldumiem vai mazām dāvaniņām. Iespējams uzdevumus atstāsiet tikai uz nedēļas nogali, kad būs brīvāks brīdis darboties kopā. 

Pati plānoju sagatavot 24 dienu adventes kalendāru, ko sāksim pildīt no pirmās adventes. Šogad nelikšu visu kalendāru uzreiz, bet gan katru dienu, kādā īpašā vietā nolikšu dāvaniņu ar uzdevumu. Mans ieguvums, izliekot katru dienu pa uzdevumam, ir ka varu elastīgāk plānot, kuru uzdevumu kurā dienā veiksim, jo ikdienas plānus 24 dienām uz priekšu ir paredzēt grūti. Tādēļ dienās, kad ir saspringtāks dienas grafiks, varu izlikt uzdevumu, kas prasa mazāk laika, bet brīvdienās var ielikt izbraucienus, pastaigas. Tāpat pie uzdevuma pielikšu kādu mazu dāvaniņu, kas ir saistīta ar uzdevumu veikšanu. Piemēram, piparkūku cepšanā - piparkūku formiņu; uztaisīt sniegpārsliņu - sagatvotas darba lapas.

Šogad adventes uzdevuma kalendāru ģimenei esmu papildinājusi ar sagatvošanās lapu, lai atvieglotu plānošanu un lai varētu izsekot, kurus uzdevumus esmu jau izlikusi un kuri vēl gaida savu kārtu. 

Gan šeit zemāk, gan sagatavošanās lapā esmu ielikusi linkus, kas aizvedīs uz Pinterest, kur esmu apkopojusi idejas dažiem no uzdevumiem.

Šeit ir atrodami visi faili - Adventes uzdevumu kalendārs ģimenei. 

Pagatvojiet Ziemassvētku dzērienu.

1. Pagatavojiet Ziemassvētku dzērienu.

Pirmais dzēriens, kas man pašai saistās ar Ziemassvētkiem ir kakao. Bet tikpat labi var pagatavot karsto sulu, var izmantot jau gatavās vai arī pagatvot mājās pašiem. Tāpat svētku laikā veikalos ir plašs svētku tēju piedāvājums, kas var būt laba alternatīva.

Var pagatavot paši un ir nopērkamas arī karstā šokolāde karotē. Karoti ar šokolādi ievieto karstā pienā un tai izkūstot veidojas gards šokolādes dzēriens.

Svētku dzērienu īpašu var padarīt arī dekorācijas, piemēram, augļi vai kakao ievietoti zefīriņi kā sniega kupenas.


Pagatavojiet Ziemassvētku kartiņas.

2. Pagatavojiet Ziemassvētku kartiņas.

Pašu radītas kartiņas vienmēr ir īpašākas kā iegādātas. Kartiņas pēc tam var nosūtīt radiem un draugiem, vai arī pievienot pie dāvānām. Uztaisiet savu kartiņu gatavošanas darbnīcu.

Savukārt, kartiņu gatavošanas idejas ir neskaitāmas, jāizvērtē kas šobrīd bērniem padodas un interesē un no tā izejot arī ir jāmeklē idejas kā gatavot kartiņas.

Šeit dāvaniņā var pievienot kaut ko kas noderēs kartiņu gatavošanas procesā - kartiņu pamatnes, šabloni, uzlīmes u.c.


Pieskandiniet māju ar Ziemassvētku mūziku.

3. Pieskandiniet māju ar Ziemassvētku mūziku.

Mūzika ir viens no svētku noskaņas radīšanas elementiem - tādēļ to ir vērts izmantot adventes laikā. 

Uztaisiet eglīšu rotājumus.

4. Uztaisiet eglīšu rotājumus.

Pašu gatavoti eglīšu rotājumi noteikti ar gadiem kļūst arvien vērtīgāki. Ja katru gadu uztaisīsiet katrs pa vienam jaunam rotājumam - pēc pāris gadiem būs izveidojusies varena kolekcija. Manuprāt, tā ir lieliska svētku tradīcija.


Atvediet mājās Ziemassvētku eglīti.

5. Atvediet mājās Ziemassvētku eglīti.

Mums ir tradīcija eglītei braukt pašiem uz mežu pakaļ. Eglīti mēs turam un rotājam uz balkona, lai mazāk kreņķu par birstošajām skujām. Un eglīte tik skaisti izskatās, kad sāk snigt sniegs un katru vakaru ir mazais prieks eglītē ieslēgt lampiņas.

Bet braucot uz mežu pakaļ eglītei ir svarīgi atcerēties, ka eglīti drīkst vest mājās no Latvijas Valsts mežiem. Šeit ir detalizēta informācija no Latvijas Valsts mežiem, kur drīkst cirst eglīti un kur nedrīkst. 

Lai pirms izbraukšanas saplānotu, kur braukt pēc eglītes vērts telefonā uzinstalēt šo aplikāciju, kurā būs redzami meža īpašnieki.

Šajā kartē būs redzams vai neesat aizsargājamā dabas teritorijā, kuru parasti apzīmē ar ozollapu, jo tur eglīti cirst nedrīkst.

Izdekorējiet māju.

6. Izdekorējiet māju.

Katram svētku radīšana mājās ir atšķirīga. Citiem tā ir ar lampiņu iedegšanu logos, citiem ar egītes atvešanu mājās un to rotāšanu. 

Manuprāt, šo uzdevumu var jauki apvienot ar uzdevumu, kurā ir jāpagatvo virtenes - vienā dienā var pagatavot virtenes - nākamajā tās izkarināt mājās. 

Ja saņemat apsveikuma kartiņas uz svētkiem, tad varat ierīkot īpašu vietu, kur kartiņas izlikt.


Pagatavojiet Ziemassvētku saldumus.

7. Pagatavjoiet Ziemassvētku saldumus.

Ja saka Ziemassvētku saldums, uzreiz nāk prātā piparkūkas. Bet piparkūkas noteikti nav vienīgais saldums ar ko našķoties svētku laikā.

Mūsmājās esam iecienījuši gatavot mandeles piparkūku garšvielās pēc Našķoties Zanes receptes. Recepte atrodama šeit.

Un otrs svētku bezgrēku (vegāns, nav pievienots cukurs) našķis ir  Ziemassvētku konfektes.

Aizbrauciet apskatīties Ziemassvētku gaismas pilsētā.

8. Aizbrauciet apskatīties Ziemassvētku gaismas pilsētā.

Ik katru gadu pilsētas cenšas saposties svētkiem - izejiet pastaigā pa savu tuvējo pilsētu, lai noķertu svētku sajūtu.

Izlasiet Ziemassvētku pasaku.

9. Izlasiet Ziemassvētku pasaku.

Svētku gaidīšanas laiku lieliski var papildināt ar ziemas pasaku lasīšanu. Mūsmājās jau ir izveidojusies Ziemassvētku pasaku grāmatu kolekcija, kas tiks izlikta un nomainīs ikdienas grāmatas. Un kā dāvaniņa paciņā šogad tiks ielikta jauna svētku laika grāmata.

Uztaisiet Ziemassvētku piparkūku namiņu.

10. Uztaisiet Ziemassvētku piprarkūku namiņu.

Piparkūku namiņa pagatvošanai arī ir vairākas opcijas. Vieglākā no tām ir iegādāties jau gatavas piparkūka namiņa sagataves komplektu, kura tikai jāsalīmē kopā un jāizdekorē. 
Otrs variants ir pašiem izcept visas nepieciešamās piparkūku mājiņas sastāvdaļas. Lai to izdarītu var izmantot trafaretus vai arī veikalos ir nopērkamas piparkūku mājiņas formas.
Trešais variants ir piparkūku mājiņu pagatvot no kartona, tad ar baltu flomāsteri to izkrāsot.

Izbaudiet sniega priekus.

11. Izbaudiet sniega priekus.

Te gan jātur īkšķi, lai adventes laikā sagaidītu sniegu un varētu doties pikoties, braukt ar ragaviņām un celt sniegavīrus. Bet ja šis uzdevums ir ieplānots, bet sniegs diemžēl nav iepriecinājis - bērnus var iepriecināt ar viltotā sniega pagatvošanu. 


Uztaisiet ziemeļbriedi.

12. Uztaisiet ziemļbriedi.

Ziemeļbrieži ir ļoti svarīgi palīgi Ziemassvētku vecītim, lai dāvanas visiem tiktu piegādātas laikā, tādēļ pagatvojiet vienu palīgu arī Jūs. 


Izdekorējiet piparkūkas.

13. Izdekorējiet piparkūkas.

Man personīgi piparkūku dekorēšana ļoti patīk. Arī bērni parasti aktīvi iesaistās piparkūku dekorēšanā - un parasti pirmās no lielās piparkūku bļodas pazūd tieši izdekorētās. 

Piparkūku dekorēšanā var izmantot jau iepriekš saceptās piparkūkas vai arī iegādāties piparkūkas, kuras tam jau ir paredzētas - parasti tās ir lielākas un ar caurumiņu, lai skaistākās var iekārt eglītē.

Dāvaniņā var likt jau gatavas piparkūkas, piparkūku glazēšanas masu vai kādus īpašus dekorēšanai paredzētus cukurgraudiņus Ziemassvēktku noskaņās.

Sagatavojiet priekšnesumu Ziemassvētkiem.

14. Sagatavojiet priekšnesumu Ziemassvētkiem.

Bērni parasti priekšnesumus gatavo bērnudārzos un skolā, bet vēl īpašāks var būt priekšnesmums, ko Jūs sagatavosiet kopā ar ko iepriecināt citus tuviniekus. Tā var būt dziesmiņa, dzejolītis, ko kopā noskaitīt, varbūt iestudēsiet svētku deju vai kādu izrādi, balstītu uz dzejoli, pasaku vai varbūt pašu izdomātu pasaku. Ļaujiet bērniem piedāvāt savas idejas priekšnesuma radīšanā.

Uzrakstiet vēstuli Ziemassvētku vecītim.

15. Uzrakstiet vēstuli Ziemassvētku vecītim.

Šo uzdevumu noteikti ir vērts likt kalendāra sākumā, lai vecāki paspēj vismaz daļu realizēt no bērnu vēlmēm, kā arī emocionāli sagatavot, ja nu kāda no sarakstā iekļautajām lietām tomēr nebūs.

Uztaisiet Ziemassvētku virteni.

16. Uztaisiet Ziemassvētku virteni.

Pašu gatavotas dekorācijas Ziemassvētkos ir daudz īpašākas. Es esmu virtenīšu fans - uz visiem svētkiem tiek karinātas virtenes un arī Ziemassvētkos noteikti iederas virtenes. Tās var likt pie sienām, logos, eglītē. 


Piedalieties kādā labdarības akcijā.

17. Piedalieties kādā labdarības akcijā.

Mūsmājās tā ir jau viena būtiska svētku sastāvdaļa - iepriecināt svētkos tos, kuriem ikdiena nav tik rožaina.

Viens jauks projekts ir Eņģeļu pasts - dāvanu sagādāšana pensionāriem, kuri dzīvo sociālās aprūpes centros. Plašāka informācija atrodama te

Bērnu slimnīcas fondam, kuru misija ir rūpēties par bērnu veselību, piesaistot palīdzību. Plašāka informācija atrodama šeit - Bērnu slimnīcas fonds.

Caur ziedot.lv arī var atrast kādu, kuru šajos svētkos iepriecināt. Visa aktuālā informācija atrodama šeit - ziedot.lv

Arī mobilly.lv var atrast vienkopus daudzas organizācijas, kuru mērķu realizēšanai var ziedot. Viss sakaraksts atrodams šeit - mobilly.lv

Bet iespējams, ka kāds, ko iepriecināt ir pavisam netālu - varbūt kāds kaimiņš - vientuļš pensionārs vai trūcīgāka ģimene. Un reizēm nav nepieciešams sagaidīt svētkus, lai kādam uzsmaidītu, palīdzētu vai pateiktu labus vārdus.

Nosūtiet apsveikuma kartiņas.

18. Nosūtiet apsveikuma kartiņas.

Arī apsveikuma kartiņas ir īpašs veids kā apsveikt tos, kuri ir tuvi, bet tomēr svētkos nesanāk satikt. Pat, ja sanāk satikt - kartiņa iedod to mazo pārsteigumu momentu īsi pirms vai pēc svētkiem.

Noskatieties Ziemassvētku filmu vai multfilmu.

19. Noskatieties Ziemassvētku filmu vai multfilmu.

Ir vērts vienu vakaru, kad māja jau izdekorēta, piparkūkas un citi svētku našķi sataisīti un roka piešauta mīļākā svētka dzēriena pagatavošanā visiem kopā noskatīties kādu filmu vai multfilmu, lai visi kopā atpūstos svētku maratonā.

Uztaisiet sniegpārsliņas.

20. Uztaisiet sniegpārsliņas.

Mazs radošs darbiņš. Sniegpārsliņas var izgriezt pēc vecās labās metodes no papīra vai arī izmēģināt kādu citu veidu kā uztaisīt sniegpārsliņas.


UZtaisiet kopēju ģimenes foto.

21. Uztaisiet kopēju ģimenes foto.

Šo uzdevumu lieliski var ielikt dienās, kad ziniet, ka nebūs daudz laika radošiem darbiem, piemēram, kad ieplānots ir kāds svētku pasākums bērnudārzā vai skolā. Būsiet jau visi sapucējušies, būs kas nofotogrāfē un būs dienas uzdevums izpildīts.

Izcepiet piparkūkas.

22. Izcepiet piparkūkas.

Vai Ziemassvētki ir iedomājami bez piparkūku cepšanas? Manā skatījumā - noteikti nē. Zinu, ka ar bērniem tas parasti ir tā - iesākam visi kopā, bet beigās mamma viena steidz pabeigt iesākto cepšanu. Bet neskatoties uz to, tā ir atmiņā paliekoša nodarbe.

Uztaisiet sveci.

23. Uztaisiet sveci.

Sveču liešana ar ir viens jauks kopā pavītais laiks. Man patīk ideja, ka sveču pārpalikumi tiek krāti un pēc tam no tiem tiek izkausēti un izlietas jaunas sveces. Šogad sveču atlikumus ir iespēja izmantot sagatvojot sveces Ukrainas karavīriem. Pat ja mājās nav sveču pārpalikumi vai bērni ir par mazu šādai sveču liešanas aktivitātei. Ir nopērkamas vaska sveču darināšanas komplekti, kur vasks ir kā papīra lapa, kas jāsarullē.

Uztaisiet svečturi.

24. Uztaisiet svečturi.

Pašgatavots svečturis, kurā pēc tam katru vakaru iededzināt svecīti vai to novietot uz svētku galdu, dos bērnam sajūtu, ka viņš svētkus rada kopā ar ģimeni. Atliek izvēlēties svečtura pagatavošanu, kas bērnam ir pa spēkam un labi iederēsies kopējā svētku atmosfērā. 


Uztaisiet neierastu eglīti.

25. Uztaisiet neierastu eglīti.

Ziemassvētku eglītes var un drīkst būt dažādas. Un kādēļ neļaut bērnam uztaisīt savu īpašo Ziemasvvētku eglīti.


Aizbrauciet piknikā.

26. Aizbrauciet piknikā.

Piknikos visbiežāk mēs braucam siltajos laikapstākļos, bet arī ziemā piknikošanai ir savs šarms. Silta tēja termosā, pleds un garšīgas sviestmaizes. Vai vēl smalkāk, ja saņemas un iekurina ugusnkuru, uz kura izcept desiņas un uzsildīt šķovētus kāpostus, un saldajā - cepti zefīriņi. Iespējas un idejas var atrast - tikai jāļaujas noticēt, ka pinkiki ziemā var būt tikpat prieka pilni kā vasarā.

Uztaisiet aromātiskos apelsīnus.

27. Uztaisiet aromātiskos apelsīnus.

Šis būs ne tikai radošs process, lai nodarbinātu sīko motoriku, bet arī ar smaržīgu galarezultātu.

Uztaisiet sniegavīru.

28. Uztaisiet sniegavīru.

Viens variants ir iziet ārā un uztaisīt no sniega, kas ir sasnidzis, un ļauties lielu bumbu velšanai. Bet, ja sniegs vēl nav iepriecinājis, tad talkā jāņem radoši risinājumi.


Kopīgi atcerieties priecīgākos brīžus šajā gadā.

29. Kopīgi atcerieties priecīgākos brīžus šajā gadā.

Ir vērts paņemt pauzi svētku steigā, lai atcerētos, ka svētki ir par kopā būšanu un prieka mirkļiem. Apdomājiet un padalaties viens ar otru, kas ir bijuši jūsu prieka brīži šajā gadā.

Uzspēlējiet kopīgi spēli.

30. Uzspēlējiet kopīgi spēli.

Ļaujiet, lai bērni izvēlas spēli, un uzspēlējiet to kopā ar viņiem.

Izkrāsojiet ledu.

31. Izkrāsojiet ledu.

Ledus krāsošanai var izmantot trīs veida sasaldētu ūdeni - sniegu, mazos ledus klucīšus vai kādu lielāku sasaldētu ledus gabalu. Un ar ūdenskrāsām zīmē visu, kas uz sirds.

Apmeklējiet svētku pasākumu.

32. Apmeklējiet svētku pasākumu.

Svētku laikā ir pieejama plaša svētku programma gan lieliem, gan maziem. Kārtīgi jāizpēta piedāvājums un jāatrod tas, kas uzrunā visvairāk.
Ieprieciniet savu mājdzīvnieku.

33. Ieprieciniet savu mājdzīvnieku.

Arī mūsu mājdzīvnieki ir pelnījuši svētkus - un kāds našķītis vai jauna rotaļlieta noteikti iepriecinās arī viņu sirdis.

Pacienājiet putnus vai meža dzīvniekus.

34. Pacienājiet putnus vai meža dzīvniekus.

Putniem un meža dzīvniekiem ziemā ir grūtāk atrast barību, tādēļ arī mēs varam nākt talkā. Meža dzīvniekiem uz mežu var aizvest burkānus, ābolus, bet vajadzētu atturēties tos iesiet aukliņā un karināt kokos, jo gardums tiks apēst, bet aukliņa paliks.

Putnus labāk barot tur, kur tie jau tiek baroti. Putniem patiks nesālītas sēklas.


Šodien staigājiet rūķu cepurēs.

35. Šodien staigājiet rūķu cepurēs.

Ikdienas darbus veicot ar rūķa cepuri galvā, būs sajūta, ka darbojaties rūķa darbnīcā. Izmēģiniet!


Lai skaists un prieka pilns svētku gaidīšanas laiks ♡



Komentāri